Організація вентиляції в кафе або ресторанах
Значущість вентилювання приміщень ресторанів і кафе дуже велика. Якісний повітрообмін особливо важливий для закладів громадського харчування. Вентиляційними системами можна забезпечити приплив свіжого повітря.
Особливості вентиляції в кафе і ресторанах
Відмінною особливістю вентиляції в кафе (ресторані) є наявність декількох систем вентиляції. Вентиляційні канали проводять індивідуально для:
- залу для відвідувачів;
- адміністрації;
- кухні;
- санвузлів.
Індивідуальна вентиляція робочих приміщень забезпечує вимоги за нормами повітрообміну на людину для цих приміщень. А також, незалежна вентиляція залу для відвідувачів забезпечить комфорт і затишок візитеру, створить особливу атмосферу і забезпечить популярність закладу.
Для чого в ресторані індивідуальні вентиляційні системи
Різні вентиляційні системи необхідні для більш продуктивного повітрообміну. Зокрема, окрема вентиляція для кухні та залу відвідувачів забезпечить:
- недоступність запахів з кухні;
- різний температурний режим;
- регулювання вологості повітря.
Для різних приміщень необхідні вентиляційні системи з різною потужністю. На кухні показник потужності повинен бути більше для успішного усунення запахів, пари, диму, ефективного очищення повітря від жиру та масел, випаровуються при приготуванні їжі. У залі для відвідувачів, як правило, для вентиляції досить канальних вентиляторів.
Типи воздухозамещения в кафе і ресторанах
Перед установкою вентиляції, необхідно спланувати схему руху повітря в приміщенні. В діючих вентиляційних системах є два типи воздухозамещения:
Перемішування — класична вентиляція — подача і видалення повітря відбувається під стелею (верхня частина приміщення). Вступник повітря прохолодніше того, що знаходиться в приміщенні. Повітряні потоки перемішуються і освежаются. Цей метод не підходить для видалення диму (наприклад, в залі для курців відвідувачів).
Заміщення — подача повітря відбувається з нижньої частини приміщення. Завдяки більш низькій температурі, вступник повітря виштовхує наявний в приміщенні повітря під стелю, де останній видаляється. Метод відмінно справляється з видаленням різних запахів і диму.
Система вентиляції за принципом заміщення найбільш результативна і популярна, хоч і більш затратна по проектуванню та монтажу.
Для вентилювання кухні встановлюють два типи витяжок:
- витяжні вентилятори для загального вентилювання приміщення;
- витяжки зонтичного типу для швидкого видалення запахів і парів над місцями приготування їжі.
Припливні і витяжні установки будуть перевагою для кухонної витяжки:
- досить потужні для підключення як витяжних вентиляторів, так і зонтичних витяжок;
- економічні — низький рівень споживання електроенергії;
- високопродуктивні — можливість забезпечення повітрообміну в декількох виробничих приміщень одночасно (гарячий, холодний цех, адміністрація);
- тихі в роботі;
- компактні.
Витяжки по потужності повинні бути сильніше припливних систем. Це забезпечить більш ефективне усунення запахів, підвищить працездатність персоналу, запобігатиме потраплянню запахів кухні у зал для відвідувачів.
Для посилення витяжної здібності, можна ще встановити стельові вентилятори.
Підбираючи обладнання, необхідно врахувати кількість співробітників в приміщенні і кількість тепла від працюючих приладів і плит.
Оптимальний температурний показник — 26°С. Знадобиться додаткове охолодження, яке встановлюється разом з вентиляцією. Можливий варіант монтажу додаткових кухонних кондиціонерів. Даний варіант енергетично більш витратний і менш зручний. Найбільш ефективно встановити вентсистему з охолодженням.
Вентиляція залу для відвідувачів
У гостьових залах припливне потік повітря цінніше витяжки, тому потужність припливної аерації більше витяжною.
Додаткова установка кондиціонерів в залах дає можливість поєднаної вентиляції і забезпечує:
- постійний повітрообмін;
- комфортні умови;
- зручна терморегуляція повітря;
- економічність в обслуговуванні.
Також, вдалим вибором стануть реверсивні вентилятори, у пристрої яких поєднані витяжні і припливні функції без змішування.
Для розрахунків при установці припливно-витяжних систем в гостьовому залі враховують:
- розташування столів у залі для виключення прямого попадання протягів на відвідувачів;
- загальна кількість гостей у залі;
- загальна кількість обслуговуючого персоналу в залі;
- продуктивність вентсистем.
Зали для курців гостей
Вентиляция в зонах для курильщиков имеет свои особенности:
- в 3-4 раза увеличивается обмен воздуха на каждого курящего человека;
- мощные вытяжки для предотвращения попадания табачного дыма в некурящие залы;
- использование вентиляторов с обратным клапаном, не позволяющим воздуху с дымом вернуться обратно в помещение.
Экономия на вентиляторах негативно скажется на репутации заведения.
Вентиляция санузлов
Вентиляция в санузле должна эффективно устранять запахи, предотвращая попадания их в гостевой зал. Вентилятор для туалета должен быть:
- мощным;
- бесшумным;
- оперативно производить воздухообмен;
- не должен пропускать обратно воздух.
Для ресторанов и кафе в санузлах целесообразно использовать вентиляцию с таймером. Это позволит прибору включаться автоматически (активизировав определенную опцию, например включение света), а отключаться - через время, установленное на таймере. Это значительно экономит электроэнергию.
Вентиляция и кондиционирование
Проектируя вентиляционные системы в заведении общественного питания, необходимо предусмотреть способы как охлаждения, так и обогрева помещений. Летом используют кондиционер, а зимой включают отопление. Системы можно объединить.
Обустроить универсальную вентиляцию ресторана (кафе) помогут современные приточно-вытяжные установки:
- с функцией охлаждения;
- с рекуператором, нагревающим воздух;
Данные установки обеспечивают надежную вентиляцию.
Также для экономии средств можно организовать приточно-вытяжную систему из минимального подбора отдельных элементов:
- вентиляторы;
- фильтра;
- рекуператор;
- охладитель/нагреватель.
Расчет вентиляции
Нормы оптимальных показателей температуры и объема циркулирующего воздуха помещений:
- 40 м3/час — для посетителей;
- 60 м3/час — для персонала кухни;
- 1000 м3/час — для курильщиков;
- 20 м3/час — для детей;
- 30 м3/час — для игровой зоны.
Оптимальная температура 16 — 26°С, не учитывая места хранения продуктов и холодильников.
Проектирование и установку вентиляционных систем в кафе (ресторане) нужно доверить только профессионалам!